Alexandra Verwoolde

Alexandra Verwoolde

Van huis uit is Alexandra (1971) ingenieur, toch past het bedenken en maken van beelden nog beter bij haar. De basis van al haar werk is, ‘het hoeft niet te kunnen, de lijn moet goed zijn, die is leidend’. Zij maakt ’Delftsblauwe items met een twist’, sterke kwetsbare vrouwen en relaxte mannetjes. Haar atelier is gevestigd in de historische binnenstad van Hoorn. Daar werkt zij met andere kunstenaars uit verschillende disciplines in een prachtig schoolgebouw uit 1922. Deze vorm van werken levert naast gezelligheid ook een goede wisselwerking van ideeën en inspiratie op. Alexandra’s atelier is na afspraak te bezoeken, en ze werkt ook in opdracht.

Job van de Meer

Job (1975) werkt met hout, giethars, ijzerdraad, papier of stof; elk materiaal dat zijn fantasie prikkelt. Zijn atelier staat in de Ooijpolder, bij Nijmegen. Jobs sculpturen ontstaan in de ontmoeting van het materiaal met zijn verbeelding en handen. Materiaal dat zelf al een vorm heeft, zichzelf nog vormt, dat weerstand biedt of meewerkt. De euforie die dat proces oplevert, de onbuigzaamheid, flexibiliteit, frustratie of breekbaarheid wordt deel van een beeld. Job is met name geïnspireerd door het surrealisme en magisch realisme. Hij schrijft ook gedichten, vormt met woorden, verf en potlood.

Jacqueline Beukers

Jacqueline (1962) is geboren in Bovenkarspel en woont nu met haar man in Egmond-Binnen, Noord-Holland. Als kind was ze al heel creatief met knutselen, handwerken, spirografie, sieraden, hout en fantasiepoppen maken. Keramiek is haar grootste hobby geworden, het liefste werkt ze elke dag met klei. Ze heeft lessen gevolgd in Gouda, Alkmaar en Frankrijk met naaktfiguren, handvormen en pottenbakken op een draaischijf. Ook maakt ze haar eigen glazuren. De mooie kleuren van het glazuren en Raku stoken zijn altijd verassend. Jacqueline maakt onder andere veel dier- en abstracte mensfiguren, vazen en urnen. De inspiratie komt tevoorschijn in haar dromen.

 

Annet Hamster

Na een kleicursus in draaien en glazuren heeft Annet zichzelf verder de materie eigen gemaakt. Het werk bestaat uit driedimensionale handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. De objecten worden geglazuurd met eigen ontwikkelde kristal glazuren, opgebracht in één of meerdere lagen. Het karakter van de kristallen geeft op porselein een speciale sprankelende aantrekkingskracht. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter, de grootte en de vorm en van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.

Nelleke Hulsen

Nelleke denkt en werkt in het gebied voorbij taal, voorbij woorden. Orde scheppen, het overbodige weglaten, esthetiek en planning zijn belangrijke elementen in haar werk. Na een docentenopleiding Textiele werkvormen en Handenarbeid heeft Nelleke kunstgeschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Leiden. De werken zijn geweven in een dubbelweefsel, d.w.z. een weefsel waarbij meerdere lagen tegelijkertijd worden geweven. Deze lagen kruisen elkaar en zijn met elkaar verbonden; zo ontstaan er vormen en wisselingen in de lagen. Vaak worden de lagen ingesneden; deze insnijdingen geven het werk meer ruimtelijkheid en bovendien kan zo ook de volgende laag in het ontwerp meedoen.

Anneke Myszka

Janine Plaisier

Beatrijs van Rheeden

Beatrijs van Rheeden is keramist sinds zij haar studies afrondde in Groningen en Boedapest in 1991. Haar proces is intuïtief, en haar fascinatie voor patronen en structuren is eindeloos. In haar werk is ze begonnen het porselein te combineren met haakwerk. Deze combinatie geeft haar de vrijheid tot speelser werk. Zowel in het porselein als in het haakwerk vindt Beatrijs een grote vrijheid om haar vormen te maken en tegelijkertijd zoekt ze altijd naar de grenzen van wat mogelijk is. Het ambachtelijke aspect is een belangrijk onderdeel geworden van de expressie die zij stopt in haar objecten.

Tanja T

Een aantal jaren geleden bezocht Tanja een tentoonstelling over graals. En Tanja was meteen verkocht. De transparantie en gelaagdheid in het glas prikkelde haar. Oorspronkelijk wordt bij de graal techniek het ontwerp gegraveerd in het gekleurde glas. Maar het spannende is om er iets eigens van te maken Een andere draai te geven aan de lange graveer traditie. Op zoek te gaan naar andere mogelijkheden en toepassingen.Glas is een eigenzinnig materiaal. Het materiaal daagt Tanja uit en hoewel het soms ontzettend frustrerend is, houdt Tanja van die uitdaging.

Andrea de Weerdt

Andrea de Weerdt ( 1962) is als kunstenaar hoofdzakelijk autodidact. Andrea maakt o.a. mixed media schilderijen, ze past verschillende technieken toe en werkt met verschillende materialen. Haar schilderijen hebben prachtige structuren en texturen, Zorgvuldig bouwt zij met veel liefde laag voor laag op. Haar liefde voor de natuur en de vergankelijkheid van materialen komen in haar werk naar voren. Denk aan roestvorming of prachtige oude muren, maar ook de structuren die je in de natuur ziet: droge aarde, schors, het strand en de zee. Andrea is veelzijdig en dat zie je terug in haar schilderijen. Andrea’s schilderijen zijn herkenbaar aan haar materiaalgebruik en haar kleurgebruik. Ze heeft een duidelijke eigen stijl en dat maakt het werk bijzonder en niet alledaags.