Rietje Smal-Zwanenburg

Rietje Smal-Zwanenburg

Carin Tappel

Carin Tappel

Carin , een lente kind uit 1959, maakt al meer dan 40 jaar beelden en schilderijen. Carin varieert haar stijl en vorm gedurende deze jaren waardoor een divers overzicht aan werkstukken is ontstaan. Met ‘ontmoetingen’ tussen mens en dier verbeeldt Carin een nieuwe wereld. Dieren krijgen menselijke eigenschappen en mensen dierlijke eigenschappen. Carin’s bronzen en keramische beelden hebben een ‘twist’, stralen levenslust en vrolijkheid uit maar kunnen ook stof tot nadenken geven over ons menselijk gedrag en de toekomst van onze planeet. Carin’s schilderijen zijn een interpretatie van de ons omringende natuur en mensen. Carin laat de ‘werkelijkheid’ met haar vele verschijningsvormen zien vanuit verwondering en compassie.

Henny Lamme

 

Henny Lamme

Mijn pad als keramist kreeg zijpaadjes toen ik vilt en glas ontdekte. Vilt, omdat ik houd van het contrast tussen hard en zacht en glas omdat ik daarmee veel subtieler te werk kan gaan dan met klei of porselein. Mijn overkoepelend thema is Flora. De bloemen en bladeren zijn gemaakt van keramiek, vilt en/of glas en ze vormen één geheel met de vaas, standaard of onbewerkt hout waaruit en waarop ze groeien. Vaak ook is de vaas strak vormgegeven i.t.t. de uitdagende en soms wulpse bloemen. Mijn uitdaging is om  ‘less is more’  in de praktijk te brengen.

Henriëtte Kuiper

Henriëtte Kuiper

Henriëtte (1952) is altijd aan het tekenen: bomen, bloemen, mensen, dieren … Na jaren modeltekenen is ze ook gaan model boetseren. En vervolgens heeft ze op de Klassieke Academie van bijzonder goeie docenten les gehad in schilderen, tekenen en grafiek: litho, etsen en houtsnede. Graag stapt ze over van twee- naar driedimensionaal: vogels boetseren en ze dan in brons laten gieten. En tussendoor blijft het plezier om te tekenen met potlood. Ze werkt in haar Atelier in Dwingeloo en tekent ook graag buiten.

Jolanda van de Grint

Jolanda van de Grint

Jolanda is keramist en gespecialiseerd in saggar firing in een elektrische oven. Een alternatieve stooktechniek waarop ze invloed heeft, maar geen controle. Het werk van Jolanda kenmerkt zich door aardse kleuren en eenvoudige, niet altijd perfecte, vormen. Sommige werken zijn na de biscuit gebroken en na de saggar stook weer in elkaar gezet. Deze doen denken aan opgegraven keramiek dat weer in elkaar gezet is. Haar inspiratie komt o.a. uit de kleuren en texturen van verouderde materialen: oude verflagen op deuren, vermolmd hout en verroest metaal. De imperfectie, de kleuren en de eenvoud refereren aan de Japanse filosofie en esthetiek: ‘wabi sabi’. Jolanda geeft masterclasses in binnen- en buitenland. Ze woont en werkt in Tilburg.

Marianne Berenschot

Marianne Berenschot

In haar meest recente werken – de ‘kleistillevens’ – is Marianne op zoek gegaan naar de essentie van Morandi’s schilderijen. Met name de verstilling van zijn schilderijen, het zachte, rustgevende pallet van kleuren en de eigenaardige, doch simplistische opstellingen, spreken haar aan. In de kleistillevens worden Morandi’s werken geherinterpreteerd: ze vertaalt zijn schilderijen van keramiek weer terug in klei. Inmiddels is Marianne de kleistillevens verder gaan ontwikkelen met andere kleuren, vormen en groeperingen. Elk stilleven vertelt een eigen verhaal en wekt een andere emotie op, met hier en daar een knipoog naar een oude meester.

Petra de Vries

Martin Klopstra

Marjan van Schaik

Gerreke van Veen